[ home ] [ impressum ] [ rus ] [ eng ] [ deu ]
 Nieuws  | Concept | Situatie | Tentoonstelling | Organisatie | Partners | Kontakt 

Media centrum ArtEast

ArtEast is in November 2002 opgericht door freelance kunstenaars uit Kirgizië als een niet-overheids organisatie. Het voornaamste doel van de organisatie is om de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Kirgizië te stimuleren en op een hoger niveau te tillen o.a. door gebruik van nieuwe technieken in de kunst.

ArtEast heeft het werk in 3 richtingen opgedeeld:

Informatie gericht - het verschaffen van informatie en kontakten met andere gelijksoortige organisaties, programmas, exposities en seminars. Organisatorisch - realistatie van kunst projecten, organisatie van exposities, workshops, trainings, voorlichting over werving van sponsorgelden en kunst management. Technisch - het voozien van geschikte uitrusting voor het realiseren van persoonlijke projecten in Kirgizië alsmede in andere landen.

In de schaduw van de helden

In oktober 2006 heeft ArtEast het internationale kunst project »In de schaduw van de helden« georganiseerd. Het had twee componenten, een exposistie van hedendaagse kunst en een conferentie. Kunstenaars uit Afghanistan, Armenië, China, Duitsland, Georgië, Frankrijk, Iran, Kazachstan, Kirgizië, Nederland, Rusland, de U.S.A. en Uzbekistan werden uitgenodigd om deel te nemen in het project.


Memorial in een park

Standbeeld van Lenin achter het Ala-Too plein

Gefocuseerd op de stand van de hedendaagse kunst in Centraal Azië en de wereld in zijn geheel, was het doel van het project om de internationale en interculturele dialoog tussen kunstenaars, kunst critici en curatoren aan te wakkeren.

Een van de eeuwige problemen voor kreatieven mensen is het begrijpen van de »helden« van hun tijd. The identiteit van kunstenaars is onlosmakelijk verbonden met hun omgeving en hun kreatieve werken reflecteren op de een of andere manier de actuele thema's en processen die zich in hun maatschappij afspelen.

Het hedendaagse Centraal Azië wordt aan de ene kant gekarateriseerd door collectieve fobieëen, scepcis, teleurstelling en een gebrek aan vertrouwen in morgen en aan de andere kant door avonturisme, cynisme en een verlangen naar plezier en succes. De overweldigende voorkeur voor deze gemoedstoestanden en gedragingen leid tot de vraag: hoe kan men de »held« van onze tijd definieren? Hoe ziet die eruit? In welke context wordt deze gerepresenteerd? Is er een inherent conflict in de vraag wat hem een »held« maakt in de wereld van vandaag, wanneer »alles kan« in de kunst? Kunnen we met zekerheid praten over het verliest van de vijand in artestieke representaties? Hoe zouden kunstenaars zich moeten verhouden t.o.v. massa media ervaringen van »helden«?

Officiele post Sovjet afbeeldingen van de heldhaftigen zijn reeds goed vertegenwoordigd op het Centraal Aziatische grondgebied. De hedendaagse creaties van heldhaftige mythes heeft geresulteerd in het klonen van meerdere beestachtige "portret" beelden op paarden van de Kaspische zee tot aan Mongolië.

De zoektocht naar culturele identiteit is een crisis. Ergens onder ons ervaren we een niet aflatend gevoel dat wat het meest belangrijk is achter gelaten is, ver verwijderd van de publieke attentie, in de schaduw van »helden«.


Revolutie. Kunstenaars video

Expositie onder het Ala-Too plein

© Ontwerp door [ Maxim Neroda ]